İran devlet televizyonu, Reisi'yi taşıyan helikopterin kazasında kurtulan olmadığını duyurdu.
İran-Azerbaycan sınırında bir barajın açılış törenine katılmak üzere helikopterle seyahat ediyordu. İran devlet televizyonu, helikopterin bölgeden dönerken sert iniş yapması sonucu kazanın meydana geldiğini belirtti.
Olumsuz hava koşulları nedeniyle arama kurtarma çalışmaları zorlukla sürdürülürken, İran, Türkiye'den insansız hava aracı (İHA) yardımı talep etti. Türkiye'nin görevlendirdiği Akıncı İHA, helikopterin enkazını tespit ederek koordinatları İran makamlarıyla paylaştı.
Enkaza 15 saatlik çalışma sonrasında ulaşılabildi ve kazada Reisi ile birlikte Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Tebriz Valisi Malik Rahmeti ve İran lideri Hamaney'in Tebriz Temsilcisi Muhammed Ali Al-i Haşim'in de aralarında bulunduğu bildirildi. Kazada ayrıca Devrim Muhafızları Ordusu'ndan 2 üst düzey askeri yetkili ile 3 mürettebat da yaşamını yitirdi.
İran Cumhurbaşkanı’nın Vefatının Ardından Neler Olacak?
Peki, İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin vefatından sonra ne olacak?
İran Anayasası'nın 131'inci maddesine göre Cumhurbaşkanının vefatı, azledilmesi, istifası, iki aydan fazla süren yokluğu veya hastalığı durumunda veya cumhurbaşkanlığı görev süresinin bitmesine karşın yeni cumhurbaşkanının bazı engeller yüzünden seçilememesi durumunda veya buna benzer durumlarda, cumhurbaşkanlığı birinci yardımcısı rehberin onayı ile cumhurbaşkanının yetki ve sorumluluklarını üstlenir ve meclis başkanı, yargı erki başkanı ve cumhurbaşkanı birinci yardımcısından oluşan bir konsey, en geç 50 gün içinde yeni cumhurbaşkanının seçilmesi için gereken tedbirleri alması gerekir.
Bu yasaya göre Reisi'nin yerine kabinenin başına, Reisi gibi ruhani lider Ayetullah Ali Hamaney'e en yakın isimlerden biri olarak bilinen İran Birinci Cumhurbaşkanı olan 68 yaşındaki Muhammed Muhbir geçecek.