Orman Mühendisi Murat Aydoğ'dan çam kese böcekleri hakkında bilgi aldık.
Aydoğ, 'Çam kese böceği pul kanatlı zararlı böcek türüdür. Nasıl oluşur? Dişi kelebekler çiftleşmeden sonra bir gün içinde yumurtalarını koyarak yumurta koçanını oluştururlar.
HANGİ AĞAÇ TÜRLERİNDE GÖRÜLÜR?
Özellikle adı üzerinde olduğu gibi çam kese ağacı çam türlerinde görülür. bizim ilimizde de kızılçam ve karaçam vardır. Kızılçam ve karaçam ağaçlarında görülmektedir. Ayrıca sarıçam ve fıstık çamı ağaçlarında da görülür.
HANGİ MEVSİMDE GÖRÜLÜR?
Özellikle Ağustos ve Eylül aylarında oluşurlar. Daha sonra Eylül, Ekim aylarında bu koçan dediğimiz kısımda koza keselerini oluştururlar. Keselere göre de keseleri delerek Aralık aylarında toprağa düşerler.
ŞU AN HANGİ EVREDELER?
Gördüğümüz şekilde keseleri delmişler. Şurada da görüldüğü gibi artık keseden düşerek toprağa indikleri evredeler.
ÇAM KESE BÖCEĞİNİN ZARARLARI NEDİR?
Görüldüğü üzere ağaçtaki ibreleri yiyerek zarar verirler. Bu ibreleri yediğinden dolayı da sararmalar meydana gelir.
ÇAM KESE BÖCEĞİYLE NASIL MÜCADELE EDİLİR?
Çam kese böcekleriyle üç türlü mücadele vardır. kimyasal mücadele biyolojik mücadele ve mekanik mücadeledir. Kimyasal mücadelede ilaçlama yapıldığı için diğer faydalı olan böcek türlerine de zarar vereceğinden çok kimyasal mücadele kullanılmaz. Biyolojik mücadele bu kese böceğinin yırtıcıları vardır. O yırtıcıları üretmeyle mücadele yapılır. Bu da biraz külfet getirmektedir. Bizim ilimizde çam kese böcekleriyle mekanik mücadele yapılır. Keseler toplatılır. Toplatıldıkten sonra adacık şeklinde ya da kafes şeklinde bir alan içinde toplanır burada imha edilir kuşak için bu böcekler tehlike arz ediyor mu
Bu böcekler ağaçlar da ibreleri yerler ibreleri yedikleri için ağaçların gelişimini etkilerler büyümesini ve hacmen genişlemesine etki ederler lakin böcekler vejetasyon dönemi dışında geliştikleri için ağacı tamamen öldürmezler çünkü çarpışan kese böcekleri için nasıl çalışmalar yürütülüyor orman işletme Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerimiz bu az önce mekanik mücadeleyi anlattığımızdaki gibi keseleri eylül ekim aylarında toplayarak adacık şeklinde veya kafes şeklinde bir alana toparlarlar ve imha ederler bizim ilimizde de öğrendiğimiz kadarıyla önümüzdeki yıl yani bu yıl bu toplama işlemleri yapılıp imha işlemleri gerçekleşecektir çam kese böceği zararlıdır fakat tamamen ağacı öldürmez.
Son üç yıldır görülüyor ama geçen yılla buyıl daha daha yoğun görülüyor ama son üç yıldan beri de buraya hiç müdahale edilmedi burası sorkun köyü sınırları içerisindeyiz bu orman yeni dikimle beraber 20,22 yaşında bir orman ama yetişmiş bir ormanı bugüne kadar bu keseleri yolun üzerinde olmasına rağmen hiçbir yetkili görevli görmedim onu bilmem ama her gün buraya orman il Müdürlüğü’nün araçları da gelip gidiyor buna bir müdahale olmadı muhtarlarimızla ve yetkililerle görüşme yaptık.