“MERKEZ ÜSSÜ UŞAK MERKEZ OLAN BİR DEPREM İLE KARŞILAŞMA İHTİMALİMİZ ÇOK ZAYIF”


Uşak Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Tahir Gönen, Ege Bölgesi'nin depremselliğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Ege Bölgesi'nden geçen fay hatlarının Kuzey Anadolu'daki fay hatlarına göre daha kısa olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Gönen, Kuzey Anadolu fay hattında daha uzun kırımlar meydana geliyor. Dolayısıyla daha uzun süreli depremler üretebilirken, Ege Bölgesi'ndeki faylar kısa olduğu için çok uzun süreli depremler beklenmiyor. Tahir Gönen, AFAD’ın yayınladığı Türkiye Deprem Risk Haritasına baktığımız zaman, zaten renklerden de anlaşılacağı üzere Uşak’ın bulunduğu bölge çevre illere göre daha açık sarı renkte. Fayların da çizgisel olarak gösterildiği haritada bize en yakın fayın Gediz-Simav istikametinde, bir diğer fayın Çivril-Dinar istikametinde olduğu görünüyor. Dolayısı ile Merkez üssü Uşak Merkez olan bir depremle karşılaşma ihtimalimiz çok zayıf. Tabiki de bu hiç olmayacağı anlamına gelmez. Ama bize en yakın olabilecek Deprem 50 km uzaklıkta meydana gelecek.” Dedi.


'UŞAK AFET DURUMLARINDA LOJİSTİK MERKEZİ HALİNE GELEBİLİR'


Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Ege Bölgesi'nde de deprem senaryoları üzerine çalışıldığını belirten Doç. Dr. Tahir Gönen, Kütahya Gediz'deki depremin 6.5 büyüklüğünde, Denizli'nin Çivril'dekinin ise 5.5 büyüklüğünde olmasının beklendiğini kaydetti.


“ARABALARDA OLDUĞU GİBİ İLLERİN DE EKSPERTİZİ VAR”


Sıra dışı bir benzetmeyle ve kendi tabiri ile şehirlerin de arabalarda olduğu gibi ekspertizinin olduğunu söyleyen Tahir Gönen, “İnsanlar araba alırken ekspertize götürüp herhangi bir değişeni olup olmadığına yürüyenine baktırıyor neden? Maddi kayıp yaşanmasın diye. Ancak insanlar ev alırken sağlamlığına değil mutfağının genişliğine, yeni olmasına dikkat ediyor halbuki ev daha önemli bir taşınmaz.” Dedi.