Ülkü Ocakları Uşak İl Başkanlığı’ndan Eğitim ve Kültür Projeleri Tanıtımı Ülkü Ocakları Uşak İl Başkanlığı’ndan Eğitim ve Kültür Projeleri Tanıtımı

1880’lerin sonunda Heinrich Hertz’in elektromanyetik dalgalarla elektriğin iletilebileceğini keşfetmesi ile birlikte radyoya giden ilk adım atılmıştır. Bu adımın ardından radyo yayıncılığı Dünya da ve Türkiye’de filizlenmeye başlamış ve önemli bir yere sahip olmuştur.

Türkiye’de ise radyo yayıncılığı, dünyadaki ilk radyo yayınlarından bir kaç yıl sonra 1927’de bir şirketin kurulmasıyla başladı. Türkiye’de ilk radyo yayını Büyük Postane’de bir odadan postane kapısı üzerine kurulan bir verici ile halka müzik dinletilerek Telsiz Telefon Türk A.Ş. tarafından İstanbul ve Ankara’da gerçekleştirildi.

Türkiye’de İstanbul Radyosu’nda ilk anons Eşref Şefik Atabey tarafından dinleyicilere şu şekilde aktarıldı:

“Alo Alo, Muhterem Samiin Burası İstanbul Telsiz Telefon 1200 metre tul-u mevç, 250 kilosikl Bugünkü tecrübe neşriyatımıza başlıyoruz.”

1936 yılında çıkarılan bir kararname ile radyo yayıncılığı PTT’ye devredilerek, kamusallaştırıldı. 

Dünya Radyo Günü'nü 13. yıl dönümünde Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO),  "Bilgilendiren, eğlendiren ve eğiten bir yüzyıl" temasıyla kutluyor.

Her yılın 13 Şubat günü UNESCO verilerinden derlenen bilgilere göre, UNESCO'ya üye ülkeler tarafından 2011'de ilan edilen ve 2012'de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından uluslararası BM günü altında "Dünya Radyo Günü" olarak kutlanıyor.

UNESCO "Bilgilendiren, eğlendiren ve eğiten bir yüzyıl" temasıyla dünya genelindeki tüm radyo endüstrisini, yüzyıllık yolculuğunun bu özel ve önemli dönüm noktasında, küresel kutlamasına katılmaya davet ediyor.